Bij Tante Mirjam

…is niet hetzelfde als thuis zijn

Niet alle kinderen zijn gelijk, de een komt stuiterend uit school en wil zich graag even terugtrekken om tv te kijken, terwijl een ander kind het liefst een kopje thee met een koekje wil en zijn of haar verhaal kwijt moet. Naar een oppas gaan is niet hetzelfde als na schooltijd naar huis gaan. Hoe leuk het hier ook is, het is niet thuis. Je spulletjes zijn hier niet en er gelden vaak andere regels dan thuis. Als gastouder kies ik er dan ook bewust voor om een huiselijke sfeer te creëren waarin de kinderen (mits het mogelijk is) hun vriendjes en vriendinnetjes mee kunnen nemen of in overleg met de ouders bij hen mogen spelen.

Activiteiten

De (oudere) kinderen hebben op school al de hele dag werkjes gemaakt, en niet iedereen heeft er zin in om dat bij mij dan nog een keer te doen. En daar houd ik rekening mee. Er is altijd materiaal aanwezig om te knutselen, spelletjes te doen, buiten te spelen – of even helemaal niks te doen. De televisie en spelcomputer mogen niet altijd aan, maar dat mag de pret niet drukken Er zijn genoeg boeken, Duplo, Playmobil, K’nex, bordspelen, auto’s, treintjes, barbies en veel meer om de uurtjes door te komen.

Ik maak gebruik van de huidige techniek. Vroeger kocht ik CD’s maar tegenwoordig is Youtube.nl voor alle leeftijd zeer geschikt. De kinderen mogen, onder toezicht, zelf kiezen wat voor muziek ze draaien. Hierin leren ze ook om rekening te houden met andere leeftijdsgroepen.

In de vakantie gaan we, indien het mogelijk is, eropuit. Naar bijvoorbeeld de speeltuin in Godlinze, Zeehonden Crèche Pieterburen of het Zoutwaterbad hier in het dorp. Wat we gaan doen hangt van de groep af.